Vandaag werden de activiteiten in Zwevegem, de 'Transfo' afgesloten. Zoals vroeger reeds gemeld, en ook te lezen op onze website op http://www.industrieelerfgoed.be/nieuws/gratis-beschikbare-technische-p… kwamen de resten van de unieke bibliotheek van het vroeger nationale Ministerie van Openbare Werken na een reks omzwervingen terecht in de oude elektrische centrale van Zwevegem, nu 'Transfo'.
Daar werden ze echter opnieuw bedreigd met vernietiging.
De West-Vlaamse afdeling van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie is thans echter gelukkig te kunnen melden dat AL de boeken, tijdschiften en archiefstukken, die er teruggevonden werden, gered zijn en een nieuwe bestemming krijgen.
De bibliotheek van het Ministerie van Openbare Werken werd voorbije dagen naar een veilige en voorlopige berging overgebracht, en zal later dit jaar naar een definitieve plaats verhuisd worden. In het najaar (vermoedelijk einde oktober) zal ze daar met een plechtigheid ingehuldigd worden.
Van de werkzaamheden van voorbije weken werden zes filmpjes gemaakt, die U als een feuilleton kunt bekijken op
www.industrieelerfgoed.be/content/wat-gebeurt-er-in-Transfo-Zwevegem
ofwel op onze Vimeo-account http://www.vimeo.com/vvia .
U kunt daar bemerken welke inspanningen door onze vrijwilligers gedaan werden, ook dank zij de steun van enkele sponsors voor het transport en nu ook voor de opslag.
We wensen hierbij nog even te benadrukken dat bij heel dit proces géén enkele vorm van steun gekregen werd van openbare diensten, instellingen noch van gesubsidieerde organisaties, erfgoedplatformen, -cellen en -expertisecentra, integendeel zelfs.
Het toont wel de kracht van vrijwilligers in de erfgoedsector.
Daarnaast vonden wij in de kelders van Transfo Zwevegem een aantal archieven terug:
- het archief van de brouwerij Van Dromme uit Izegem wordt via de heemkring Ten Mandere naar Izegem overgedragen. In dit archief, zo bemerkten wij bij het uitsorteren, bevinden zich belangrijke gegevens over de bierproductie zowel tijdens de eerste als tijdens de tweede wereldoorlog. De heemkundige kring zal het met zijn vrijwilligers verder sorteren en inventariseren
- een(klein) archief van de Elektriciteitscentrale van Oostende werd gedeponeerd bij het Rijksarchief in Kortrijk, en zal via hen overgebracht worden naar het Rijksarchief in Brugge
- een archief van de scheepswerf van Rupelmonde werd door onze vrijwilligers in 30 verhuisdozen verpakt en zal donderdag e.k. door een vrachtwagen van het Algemeen Rijksarchief opgehaald en overgebracht worden naar het centraal archiefdepot in Beveren-Waas. In dit archief bevinden zich o.m. interessante productiegegevens van de bouw en onderhoud van schepen tijdens de tweede wereldoorlog en van schepen die voor Congo nog na de onafhankelijkheid van onze ex-kolonie gebouwd werden.
Hoe en waarom deze archieven ooit in Zwevegem terecht kwamen is ons onbekend.
Wij zijn tevreden dat na 6 maanden hard werken alle stukken gered werden en ook een bestemming krijgen.
Wij danken alle vrijwilligers die zich bijzonder inspanden om deze uitdaging tot een goed einde te brengen, en ook de bedrijven die steun verleenden.
Meer informatie kunt U ook telefonisch vragen via 0496.377791