icon-balloon TOM HOORNAERT BRENGT HULDE AAN JOS BOUDRY

Persbericht
Persberichttekst

Op zaterdagavond 5 maart brengen de parochiegemeenschap, de kerkfabriek en het Sint-Martinuskoor van Avelgem hulde aan de onlangs overleden volksvriend en levenskunstenaar Jos Boudry. Op zondag 6 maart zou hij 84 jaar geworden zijn. Aan de vooravond van zijn verjaardag brengt de Avelgemse gemeenschap de vele mooie herinnering aan Jos in herinnering met een orgelconcert.
JOS BOUDRY
Jos maakte gedurende 40 jaar lang de dienst uit als koster-organist in Avelgem. Tijdens de tweede helft van de vorige eeuw wist hij met zijn diepe stem menig kerkganger te bekoren en ook vaak te ontroeren. Het orgel leek wel op zijn maat en naar zijn diepe stem gebouwd. Het doksaal van de Sint-Martinuskerk was zijn ‘place to be’. De Sint-Martinuskerk was decennia lang zijn vertrouwde werkplek én ontmoetingsplaats bij uitstek.
‘Koster Jos’ was vooral ook een volksvriend en een levensgenieter. Hij was een levenskunstenaar die hield van de mensen, het mooie en het leven. Zijn dienstbaarheid, zijn kwinkslag of ludieke noot maakten van elke ontmoeting een unieke, soms onvergetelijke ervaring. En ook als kunstenaar glas-in-lood liet hij tal van mensen meegenieten van zijn unieke creaties. Zo leeft hij vandaag verder in ontelbaar veel mooie werken die Avelgemse huiskamers sieren.
Zijn liefde voor de muziek uitte zich ook in zijn muzikaal engagement. Jos was gedurende 40 jaar lid van het Sint-Martinuskoor, dit van 1959 tot 1999. Hij legde mee de basis voor het huidige volwaardig gemengd zangkoor. Hij werkte o.a. mee aan tal van uitzonderlijke optredens in vieringen en concerten en aan de verbroedering met Duitse Männergesangverein uit Ettenheim. Na zijn afscheid als koor- en bestuurslid in 1999 bleef Jos heel nauw verbonden met het koor. Bij tal van optredens zorgde hij steeds weer voor uitzonderlijke bloemendecoraties. Vele jaren bleef hij ook het koor nog bijstaan als hulpdirigent bij tal van begrafenisplechtigheden. Zijn ‘Pater Noster’ en ‘Pie Jesu’ zinderen nog na tot op vandaag.
TOM HOORNAERT
Tijdens een huldemoment op zaterdagavond 5 maart om 19.30 uur in de Sint-Martinuskerk wil de parochiegemeenschap ‘zijn’ orgel opnieuw laten spreken. Organist van dienst is niemand minder dan Tom Hoornaert, organist van de hoofdkerk Sint-Pieter te Tielt. In maart 1998 volgde deze jonge getalenteerde muzikant de pensioengerechtigde Jos Boudry op. Zijn verblijf in Avelgem was echter van korte duur, maar de vriendschap bleef. Na iets meer dan een jaar, eind juli 1999, trok de muzikale duizenpoot naar Tielt. Hij ging er aan de slag als organist aan de hoofdkerk St.-Pieter.
Tom Hoornaert (° 13.11.1972) zette zijn eerste stappen in de muziekwereld bij Mevr. Katrien Verbeke (piano) en Dhr. Joost D'hont (orgel). Deze musici bereidden hem voor om daarna verder te studeren aan zowel het Lemmensinstituut te Leuven bij Prof. Luc Ponet, als aan de Muziekhogeschool te Maastricht bij wijlen Prof. Dorthy De Rooij. Hij behaalde in Maastricht eveneens het diploma koordirectie bij Prof. Ludo Claesen. In 1991 werd Tom ‘Eerste Laureaat’ van de Nationale Muziekwedstrijd ‘Pro Civitate’ (nu Belfius Classics) met grootste onderscheiding, 95 %.
In de Stad Tielt (WVL) is Tom werkzaam als organist aan de hoofdkerk St.-Pieter, docent orgel-piano-beiaard-begeleidingspraktijk en begeleider aan de ‘Stedelijke Academie voor Muziek en Woord’. Tom is eveneens verbonden aan de GAMWD te St.-Pieters-Woluwe als docent orgel en aan de Kunstacademie te Zwevegem als docent piano.
Als begeleider en dirigent is Tom verbonden aan meerdere koren en muziekgezelschappen. Om het orgel te promoten, niet alleen als liturgisch maar ook als concertinstrument, werd onder zijn impuls de orgelkring ‘Chamade’ opgericht. Elke zaterdag in september brengt hij concerten in samenwerking met andere instrumentisten en vocalisten. Als organist en dirigent concerteerde Tom reeds verschillende malen in o.a. Nederland, Hongarije, Portugal, Polen, Italië (samen met “Belgian Brass” Kon. Muntschouwburg), Engeland (o.a. de prestigieuze Town Hall en Wadham College te Oxford, Blenheim Palace te Woodstock) & Zweden. Voor meer info over Tom Hoornaert: zie www.tomhoornaert.be.

Meer dan redenen genoeg dus om op zaterdagavond 5 maart even af te zakken naar de Sint-Martinuskerk in Avelgem. Tom Hoornaert brengt er hulde aan Jos Boudry. Het orgelspel zal ongetwijfeld menig muziekliefhebber bekoren en tal van herinneringen aan een mooie tijd weer tot leven wekken. Inkom gratis. Iedereen welkom!

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Philippe Vercoutere
E-mail
philippe.vercoutere@myonline.be
Organisatie
Kerkfabriek Sint-Martinus Avelgem
Adres
Kruisgrachtstraat 17
Stad
8580 Avelgem
Telefoon
0479 73 13 60
Contactgegevens