icon-balloon Persbericht: Aankondigingspolitiek detentiehuis roept vragen op

Persbericht
Persberichttekst

Persbericht 2018-2024 nr. 94 - maandag 18 oktober 2021

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang): “Het nadeel van een minister van Justitie te hebben, is dat onze stad gebruikt wordt als broedkamer voor justitiële experimenten. Van Quickenborne vervalt in de slechte gewoonte om deze alternatieve gevangenis aan te kondigen zonder overleg en inspraak, wat dramatisch is voor het noodzakelijke draagvlak.”

AANKONDIGINGSPOLITIEK DETENTIEHUIS ROEPT VRAGEN OP

Vlaams Belang Kortrijk is niet te spreken over de aankondigingspolitiek rond het detentiehuis op de site Lichtendal. De rechtsnationale partij hekelt de onduidelijkheid van het nieuwe gevangenis-project en het steeds weerkerend probleem van een gebrek aan inspraak. Vlaams Belang roept de buurt op zich te verzetten tegen de vergunningsaanvraag minstens tot alle openstaande vragen uitgeklaard zijn.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD - Team Burgemeester) wil 15 detentiehuizen openen in ons land. Dat zijn plaatsen waar telkens zo’n vijftig tot zestig gevangenen hun straf uitzitten. Het eerste in een rij van nieuwe gevangenis-instelllingen komt niet toevallig in Kortrijk. De alternatieve gevangenis komt in het vroegere rusthuis Lichtendal aan de Sint-Denijseweg op Hoop Kortrijk en zou al openen tegen februari 2022. Wouter Vermeersch, fractieleider en Kamerlid voor Vlaams Belang: “Dat is erg kort dag en opnieuw tekenend voor het feit dat men niet bereid is om te komen tot grondig overleg met de buurt en de opbouw van een draagvlak voor een toch wel ingrijpend project.”

In het federaal parlement volgt de Vlaams Belang-fractie de plannen Van Quickenborne op de voet. Wouter Vermeersch (Vlaams Belang): “Er kwam maar heel weinig respons van de steden en gemeenten op de oproep van Van Quickenborne om vijftien locaties te vinden. Net omdat de burgemeesters nog heel wat vragen en bezorgdheden hebben bij deze alternatieve gevangenissen. De beschikbare informatie is op vandaag zeer beperkt. Wij zullen Van Quickenborne hierover verder ondervragen. In hoeverre gaat dat effectief om gesloten centra? Want er is sprake van tewerkstelling in omliggende bedrijven en diensten in de buurt. En welk type veroordeelden zullen hier terechtkomen? Wij willen staalharde garanties dat daar geen seksuele delinquenten, drugscriminelen of pakweg inbrekers tussen zitten.”

De buurt weet op vandaag niet waar zijn aan toe zijn. “Ook de rector van de Kulak wist tot vorige week van niets. Wij kregen het voorbije weekend heel wat vragen binnen van ongeruste buurtbewoners. Geheel terecht want de alternatieve gevangenis komt pal in een woonwijk en tussen de hogeschool Vives en universiteitscampus Kulak met kwetsbare studenten. Voor de beleidsmakers zou het moeten duidelijk zijn dat uitgerekend de gronden en gebouwen van Lichtendal noodzakelijk zijn voor de uitbouw van onze Kortrijkse onderwijsinstellingen, niet voor een gevangenis”, besluit Vermeersch.

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Wouter Vermeersch
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485/66,07,80
Contactgegevens