icon-balloon LAATSTE AVELGEMSE DEKEN, E.H. ACHIEL ROETS, NEEMT AFSCHEID OP ZONDAG 29 AUGUSTUS

Persbericht
Persberichttekst

Op zondag 29 augustus aanstaande wordt een stukje geschiedenis geschreven in het decanaat Avelgem. Na 25 jaar actieve loopbaan in onze regio en dit vanuit de dekenij Avelgem gaat priester deken Achiel Roets met emeritaat. Meteen sluit hij ook definitief een tijdperk af als laatste deken van het decanaat Avelgem. Eind augustus houdt het decanaat Avelgem immers op met bestaan. De pastorale eenheden Heilige Familie Avelgem, Heilige Maria Magdalena Zwevegem en Heilige Vincentius Anzegem behoren vanaf dan tot het decanaat Waregem, dat geleid wordt door deken Henk Laridon.
Drie keer in de bloemetjes: 25 – 50 - 75
Na zijn benoeming als deken op 30 november 1995 door de toenmalige bisschop, werd E.H. Achiel Roets in Avelgem aangesteld op 14 januari 1996. Geboren op 12 juni 1946 in Beernem waar hij als kind het kleuter- en basisonderwijs doorliep, volgde hij nadien de middelbare studies Latijn-Grieks aan het Klein Seminarie te Roeselare. Daarna volgde hij de priesteropleiding aan het Grootseminarie te Brugge en nadien aanvullend in Leuven de masteropleiding Morele en religieuze wetenschappen. Na zijn studies belandde hij als leraar-opvoeder in het VTI te Poperinge, waar hij gedurende 17 jaar aan de slag bleef. Vervolgens werd hij aangesteld als rector aan het Diocesaan Centrum Groenhove te Torhout, om tenslotte in 1996 in Avelgem als deken zijn intrek te nemen.
Op zondag 29 augustus om 10.30 uur plant de gelovige gemeenschap van de pastorale eenheid Heilige Familie een dankviering voor deken Roets in de decanale Sint-Martinuskerk te Avelgem, gevolgd door een feestelijke receptie. Het wordt alvast een dankbaar terugblikken op zijn 25 jaar actieve en immer enthousiaste aanwezigheid in het decanaat Avelgem. Maar er is meer. Tegelijk wordt de deken-emeritus in de bloemetjes gezet naar aanleiding van zijn gouden priesterjubileum – dit jaar is hij immers 50 jaar priester gewijd – en zijn 75ste verjaardag, waarbij hij als priester op welverdiende rust wordt gesteld.
Een priester deken met heel bijzondere verdiensten en talenten
Deken Achiel Roets zal ongetwijfeld heel wat sporen nalaten in de ruime regio rond Avelgem. Als priester en heel gevoelig mens kon hij heel wat mensen bezielen met zijn bijzondere gave voor het woord, zijn aandacht voor het schone en het sacrale in de liturgie. In samenwerking met de verschillende kerkfabrieken, ondergingen heel wat kerken in de voorbije 25 jaar een ware transformatie. Zo werd o.a. in Avelgem een heus kerkenplan gerealiseerd: een aantal kerken kregen een nieuwe bestemming, de resterende drie kerken van Waarmaarde, Outrijve en Avelgem mogen stuk voor stuk ‘pareltjes aan de Schelde’ genoemd worden.
Deken Roets transformeerde niet enkel kerkgebouwen, maar ook de kerkgemeenschap vanuit een duidelijke toekomstgerichte visie op ‘kerk zijn’ en ‘beleven’. Parochies werden omgevormd tot federaties en vervolgens pastorale eenheden. Samen geloof belijden, over de traditionele parochiale grenzen, vormde het uitgangspunt. Deken Roets slaagde in zijn opzet om medewerkers te vinden die over de grenzen heen gingen samenwerken om doopselvieringen, eerste communies en vormselvieringen op een unieke wijze vorm te geven. Het werk is nog lang niet af, maar de fundamenten voor de toekomst van de gelovige gemeenschappen zijn alvast gelegd.
Tenslotte was deken Roets ook heel erg begaan met het katholiek onderwijs in de regio. Als voorzitter van tal van raden van bestuur wist hij zich te omringen met de juiste mensen die steeds weer het gepaste advies konden geven. De kleuter- en basisscholen van Sint-Jan Berchmans in de deelgemeenten werden een na een gerenoveerd, verbouwd of getransformeerd. En ondertussen werd ook de eerste spadesteek gerealiseerd van een heus nieuwbouwproject voor het basis- en secundair onderwijs in de centrumgemeente Avelgem. Deze realisatie mag nu al de spreekwoordelijke ‘kers op de taart’ van een rijk gevulde actieve loopbaan van E.H. Achiel Roets als laatste deken van Avelgem genoemd worden.

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Philippe Vercoutere
E-mail
philippe.vercoutere@myonline.be
Organisatie
Pastorale eenheid H. Familie - Kerkfabriek Sint-Martinus Avelgem
Adres
Kruisgrachtstraat 17
Stad
8580 Avelgem
Telefoon
0479 73 13 60
Contactgegevens