icon-balloon JONGBLOED: platform voor jong talent groeit!

Persbericht
Persberichttekst

Bolwerk, Kortrijks culturele vrijhaven langs het kanaal Bossuit-Kortrijk, creëert kansen voor jonge organisatoren, makers, kunstenaars, muzikanten en culturele ondernemers uit de Kortrijkse regio. Speciaal daarvoor richtte Bolwerk Jongbloed op: een platform voor jong talent binnen de werking van Bolwerk.

“Bolwerk ontstond zelf vanuit het artistieke en experimentele jeugdwerk. Het is boeiend om nu zelf binnen ons collectief ruimte te geven aan gedreven jongeren. Jongens en meisjes die hun artistiek ei kwijt willen, kunnen bij ons terecht. Dat raakt duidelijk meer en meer bekend.” – Ruben Benoit, Bolwerk

Drie pijlers

Jongbloed wordt gekoppeld aan de drie pijlers binnen de werking van Bolwerk: het atelier, het publiek huis en het productiehuis.

Zo brengt Bolwerk letterlijk vers bloed binnen in de organisatie. De verbinding met de pijlers versterkt bovendien de werking, het bereik en de impact van Bolwerk. En dat mag je erg letterlijk nemen. Zo speelt Ruben Wensink bijvoorbeeld als jonge imker, een cruciale rol binnen een Bolwerk-project om meer biodiversiteit te brengen op de industriezone rond de uitvalsbasis van de culturele vrijhaven.

Bolwerk helpt events organiseren

Binnen het publiek huis geeft Bolwerk de kans aan jongeren om een event te organiseren. Het gaat niet enkel om het ter beschikking stellen van de Bolwerk site. Jongeren en/of culturele jongerenorganisaties doen ook beroep op de ervaring en expertise van de Bolwerkers.

Tegelijkertijd maakt Bolwerk de jongeren attent op het organiseren van afvalarme events waarbij wegwerp plastics gebannen wordt. Vragen komen vanuit verschillende subculturen en jeugdculturele initiatieven. Deze zomer bijvoorbeeld organiseert De Stroate een concert met Rian Snoeks op de Bolwerk site maar ook The Pit’s organiseert een drietal optredens in Bolwerk. De jonge bende achter de ‘Roots-sessies’ passeren in Bolwerk met hun gekende Rectitude Sound System.

BAF: Het kan weer!

BAF, een collectief van jonge beeldende kunstenaars, organiseert in Bolwerk dan weer een tentoonstelling met het werk dat ze maakten voor Expo NR.21. Deze expositie was gepland tijdens het Sinksenweekend maar kreeg op de valreep geen toelating omwille van de toen geldende corona maatregelen. De teleurstelling bij de jonge artiesten was erg groot maar nu is het toch mogelijk om het beeldend werk van deze artiesten te zien. BAF ontstond trouwens in 2019 binnen de schoot van de Jongbloed-werking van Bolwerk.

“Ik heb hier al vanalles uitgespookt. Ik heb een doolhof gebouwd, een outdoor atelier ingericht om drie weken lang in openlucht artistiek werk te kunnen creëren. In Bolwerk is er veel vrijheid, er wordt hier graag out-of-the-box gedacht. Duurzaamheid is echt belangrijk voor Bolwerk. Dat zit hem in de keuze van de materialen maar ook in het uitbouwen van relaties. En ik denk dat heel veel mensen daar behoefte aan hebben.” – Emma Pauwels, Jongbloeder en lid van BAF

Meer dan Jongbloed

Niet alleen jonge initiatieven vinden de weg naar Bolwerk. Ook culturele actoren, zowel stedelijke als private initiatieven, strijken in Bolwerk neer. Schouwburg Kortrijk zette een deel van haar zomerprogramma op in Bolwerk: een fijne mix van muziektheater, familievoorstellingen en comedy. Ook Wilde Westen organiseert een reeks concerten in Bolwerk op 14 en 15 augustus. En TEXtival, het ontdekkingsfestival voor en door de Sint-Jansbuurt, is in september te gast in Bolwerk voor een minifestival.

“Het is toch bijzonder dat diverse organisaties hun weg vinden naar Bolwerk. Voor ons toont dit aan dat er een duidelijke nood is aan een plek zoals die van ons, waar organisatoren terecht kunnen om zonder gedoe een goed evenement op poten te zetten. We vangen op dat DepartXXL niet voor iedereen de juiste oplossingen biedt. Bolwerk is flexibel, wendbaar en denkt mee op maat van de organisator. We versterken zo ook onze missie om als culturele vrijhaven ontmoeting te stimuleren tussen diverse publieken. We vragen die organisatoren ook om samen met ons afvalarme events te organiseren én lokale, biologische of fairtrade dranken te schenken. ” – Ruben Benoit, Bolwerk

Constructieve leeromgeving

Bolwerk helpt jongeren niet alleen events te organiseren. Binnen het atelier biedt de organisatie jongeren ook een leeromgeving om hun maker-skills te ontwikkelen: metaalbewerking, houtbewerking, lassen, constructie… Bolwerk leert hen ook hoe ze artistiek en technisch ontwerpen en maken.

Zo is er binnen Jongbloed een groep van jonge smeden die op zaterdag dit mooie ambacht uitoefent en al doende leert van elkaar. Net als de groep van jonge constructeurs werken ze mee aan de inrichting van de Bolwerk site. Makers die een stap verder willen gaan, coacht Bolwerk binnen het Haven-traject. Haven is een Vlaamse coöperatieve vennootschap - Bolwerk is een van de stichtende vennoten - die jongeren via een twee jaar durend traject een veilige omgeving aanbiedt om hun ondernemersdroom te realiseren. In 2021 zal Bolwerk Aaron Leman en Bo Claeys ondersteunen om een zelfstandige activiteit op te starten vanuit hun makerschap.

In september organiseert Bolwerk samen met de Designers in Residence een ‘Summer School’ voor jonge makers/designers, ondernemers en activisten. Een week lang denken ze na over de toekomst van ‘water’ in onze regio. Dit project maakt deel uit van Start@K, dat studenten helpt om hun dromen te realiseren.

Op het vlak van producties tenslotte betrekt Bolwerk jonge mensen bij het spelen van de typische Bolwerk creaties. Dit zijn installaties en voorstellingen die in de openbare ruimte voor het publiek worden opgevoerd. Hoewel corona er voor gezorgd heeft dat het deze zomer nog niet op volle toeren draait, stuurt Bolwerk toch Robin Alleman, een Jongbloeder, uit naar Menen om Park Katrol te spelen. Een locatievoorstelling die Bolwerk samen met de Kopergietery uit Gent in elkaar stak.

Bij de producties gaat het echter niet enkel om spelen, Bolwerk stimuleert jongeren ook om zelf installaties en voorstellingen te maken. Zo ondersteunde Bolwerk Lisa Debeerst bij het realiseren van “VERweven VERwonderen”. Een interventie in de publieke ruimte die burgers uitnodigt om een collectief kunstwerk te weven. Haar project kreeg financiële steun van het DURF2030 fonds. Er is ook “This.Is.Not.Football” – een project van Amin Srasra en Bolwerk in coproductie met BUDA kunstencentrum. Het is een experimenteel dansproject in samenwerking met Ahilan Ratnamohan, een Antwerpse performancekunstenaar.

5 jaar Bolwerk site!

Vijf jaar geleden opende Bolwerk de deuren van de huidige uitvalsbasis voor het eerst. Na een tocht van vele jaren en dertien verschillende locaties vond Bolwerk eindelijk een definitieve stek. In 2016 sprak Bolwerk de ambitie uit om via creatie ontmoeting en verwondering te stimuleren en de plek om te bouwen tot een inspirerende en unieke maak -en publieksplek. Niet enkel de loodsen zelf maar ook de buitenruimte zou Bolwerk onder handen nemen. Na een intense periode van veel opdrachten en projecten kon Bolwerk eind 2019 eindelijk drie grote werven opstarten: de transformatie van het buitengebied tot een ecologische parkzone, de bouw van een residentieplek voor externe artiesten en de constructie van een passerelle in het atelier. Het werk is nog niet af, maar het einde is in zicht. Een ecologische zwemvijver, een nieuwe buitenbar en een portaal dat de Bolwerk site met het jaagpad verbindt staan nog op de planning.

Het laatste weekend van augustus zet Bolwerk een feestweekend op touw om 5 jaar Bolwerk site te vieren. Het wordt een verrassend en gevarieerd programma in de typische Bolwerk sfeer. Op zaterdag -en zondagnamiddag leiden Servaas en Ruben het publiek rond op de site, tonen de realisaties en vertellen over de toekomstige plannen.

Het volledige programma vind je op www.bolwerk.be

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Ruben Benoit
E-mail
ruben@bolwerk.be
Adres
Spinnerijstraat 105
Stad
8500 Kortrijk
Telefoon
0495 783 599
Contactgegevens