icon-balloon Kortrijkse cultuurtempels

Persbericht
Persberichttekst

Op donderdag 8 juli om 19u. start er aan het Belfort op de Grote Markt van Kortijk een begeleide wandeling langs de Kortrijkse cultuurtempels. Deze wandeling kadert in de reeks zomerse donderdagavondwandelingen van GidsenPlus Leiestreek vzw i.s.m. Toerisme Kortrijk.
Neem een duik in de vele en soms vreemde vormen waarin cultuur zich in Kortrijk manifesteert. Van de vervlogen patisseriecultuur tot de contemporary art labs, deze reis neemt je mee langs verloren, actieve en toekomstige cultuurtempels in onze stad. Eddy Vanyzere, Lieve Debaillie en Philippe Fieux hebben deze wandeling ontworpen n.a.v. de honderdste verjaardag van de Kortrijkse stadsschouwburg. De wandeling is 2 km lang en duurt 1,5 uur. Deelname € 4 per persoon. Vooraf reserveren verplicht via ticketshop.kortrijk.be .

Verder programma in juli en augustus :

15 juli - Op en rond het Volksplein (nieuw!), start 19u., Volksplein, kant Café Wielsbeke
22 juli - Het Kortrijk van Stijn Streuvels, start 19u., Belfort
29 juli - Verrassend Pottelberg (nieuw!), 19u., RVT Pottelberg
5 augustus - Kortrijk station, back to the future (nieuw!), start 19u., Belfort
12 augustus - Op en rond de Zwevegemsestraat (nieuw!, start 19u. Veemarkt, shopping K
19 augustus - Queeste naar de roots van Kortrijk (nieuw!), start 19u., Belfort
26 augustus - Tussen Kortrijkse lakens (nieuw!), start om 19u., Belfort

15 juli - Op en rond het Volksplein

Het Volksplein, de Dubbele Haagjes, de Vogelmarkt... het gaat over hetzelfde pleintje aan de rand van de laat-19e eeuwse gordel rond Kortrijk. Een buurtbewoner loodst je door het grote verhaal van deze buurt in de Sint-Rochusparochie en vertelt onderweg verhaaltjes over de loodwitfabriek, de valiezenboulevard, de Rattekotmolen, Klakkaertsbeke, de Gierigaardwegel, cafeetjes en straatmuzikantjes, studenten en hun koten en de brand bij de belleman.
Gids: Bart Hanson
Start om 19u. Op het Volksplein aan Café Wielsbeke.

22 juli - Het Kortrijk van Stijn Streuvels

Stijn Streuvels werd 150 jaar geleden in Heule geboren en bracht het grootste deel van zijn leven in Ingooigem door. Maar elke maandag had hij een vaste afspraak met Kortrijk. De gids loodst je naar plekjes die onvermoed verklaren hoe bakker Frank Lateur schrijver Stijn Streuvels werd, waar Kortrijk in zijn oeuvre sloop en hoe hij zijn goede Kortrijkse vrienden overleefde.
Gids: Geert Callens
Start om 19u. aan het Belfort

29 juli - De verrassende plekken van de Pottelberg

De Pottelberg is belangrijk voor zijn woon- en zorgcentrum, scholen, klooster en wezenschool. Maar het is ook de bakermat van de Kortrijkse dakpannenindustrie en Kunstwerkstede De Coene. Ook werd er geen enkele wijk in onze regio zo zwaar getroffen door WO II. De gids wijst op verrassende sporen van het verleden en ontvouwt de toekomstplannen voor de Pottelberg.
Gids: Katrien Van der Meulen
Start om 19u. aan RVT Pottelberg, hoek kruispunt met Condédreef

5 augustus - Kortrijk station, back to the future
De stationsomgeving ondergaat momenteel zijn derde metamorfose. Waarom kwam het station hier? Hoe zag het eerste station er uit? Hoe zal het derde station er uit zien? Wist je dat er op het Conservatoriumplein vroeger een gevangenis stond, even groot als die van Ieper? Deze en veel meer wetenswaardigheden kom je te weten op de rondleiding “Kortrijk station, back to the future”.
Gids: Béatrice Ramboux
Start om 19u. aan het Belfort

12 augustus - Op en rond de Zwevegemsestraat

Al van in de tijd van de Oostpoort past deze straat zich steeds opnieuw aan aan de tijdsgeest. Deze wandeling leidt langs de Zwevegemstraat, de Pluimstraat, Toontjes' strate, l'Allée des Soupirs, Steyt's Koer en de Prado. Onderweg hoor je verhalen over keuterboertjes en dikke nekken, de Palace en de Scala, riooldeksels, Erfie Corbel en Bèrke den hottentot.
Gids: Bart Hanson
Start om 19u. Veemarkt, ingang Shopping K.

19 augustus - Queeste naar de roots van Kortrijk

De Vikings trokken hier een kamp op. De Romeinen staken hier de Leie over. De Graaf van Vlaanderen bouwde hier een burcht, de Bourgondiërs een kasteel, de Fransen een fort. Stap mee in onze teletijdmachine, op zoek naar de roots van Kortrijk.
Gids: Jan Dhaene
Start om 19u. aan het Belfort.

26 augustus - Tussen Kortrijkse lakens

Nee, deze wandeling gaat niet over de Kortrijkse lakennijverheid. Maar over Kortrijkse gastvrijheid vroeger en nu, en hoe mensen van elders hier tijdelijk onderdak vonden en vinden. Van pelgrims tot toeristen, van vluchtelingen tot artists in residence. Een rondleiding langs passantenhuizen, logementshuizen, hotels en B&B's. Historische feiten, hilarische verhalen…. en wie weet een bedgeheimpje hier of daar.
Gids: Dominique Vanden Berghe.
Start om 19u. aan het Belfort.

Meer info en foto's : www.gidsenplus.be

Persbericht Type
Datum
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Bart Hanson
E-mail
info@gidsenplus.be
Organisatie
GidsenPlus Leiestreek vzw
Telefoon
0479/579329
Contactgegevens