icon-balloon PERSBERICHT: LED-verlichting doet stadsschuld met € 15,7 miljoen stijgen

Persbericht
Persberichttekst

Persbericht 2018-2024 nr. 64 - dinsdag 8 december 2020

LED-VERLICHTING DOET STADSSCHULD MET € 15,7 MILJOEN STIJGEN

De stad Kortrijk laat haar openbaar verlichtingspark tegen 2030 integraal ombouwen naar ledverlichting. De hieraan verbonden verkoop van de stedelijke straatverlichting aan Fluvius verloopt volgens een ‘sale-and-lease-back’-operatie. Deze doet de stadsschuld met het enorme bedrag van 15,7 miljoen euro stijgen. Dat blijkt uit een analyse van het aangepaste meerjarenplan door Vlaams Belang.

In het bestuursakkoord van de stadscoalitie konden we het al lezen: Stad Kortrijk wil de openbare verlichting omschakelen naar ledverlichting en dat tegen 2030. Kortrijk neemt daarin een voortrekkersrol. Netbeheerder Fluvius bood alle Vlaamse gemeenten aan om die omschakeling naar led-verlichting te ondersteunen door hun openbare verlichting over te kopen. Een aanbod waar Kortrijk op inging.

Wouter Vermeersch nam de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 onder de loep en stelde vast dat de financiële constructie van de led-operatie op de maag van het stadsbestuur komt te liggen: “Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) verplicht Stad Kortrijk nu om deze overname en verledding te boeken als leasingschuld. De stad heeft het zelf omfloerst over ‘grote toename van de schuld’. Dat is nog een onderschatting en dat terwijl Kortrijk, na de twee andere blauwe steden Gent en Mechelen, de hoogste schuld per inwoner torst.”

Op basis van de nieuwe boekhoudinstructies door het ABB moet Stad Kortrijk hiervoor 15,7 miljoen euro investeringsuitgaven inschrijven en 5 miljoen euro ontvangsten over de periode 2020-2025. Het volgende stadsbestuur zal in 2025 dus nog steeds een kleine 10 miljoen euro uitstaande leasingschuld meeslepen.
Wouter Vermeersch: “We moeten er de komende jaren op toezien dat de financiële situatie niet verder ontspoort. Dit ‘slippertje’ van 15 miljoen euro schept alvast weinig vertrouwen dat het onder deze stadscoalitie zal lukken. Men kan niet eindeloos facturen blijven doorsturen naar de volgende generaties. Kortrijk behoort nu al tot de zwakke schuldzieke steden van Vlaanderen.”

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Wouter Vermeersch
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485660780
Contactgegevens