icon-balloon Niet nu Laura, Lectrr, Chrostin en MAT strijden mee voor eerlijke chocolade. Jij ook?

Persbericht
Persberichttekst

De 4 cartoonisten ondersteunen dit jaar de campagne BITE TO FIGHT tijdens de Week van de Fair Trade (7-17 oktober).

Ze ontworpen elk een cartoon die tijdens de Week van de Fair Trade te zien zijn in alle wereldwinkels. Als chocolade-freak kan je jouw favoriete cartoon delen op social media en kans maken op een gesigneerd exemplaar van jouw favoriete cartoonist.

De weg naar een duurzame chocoladesector is er één van lange adem. Door de lage prijzen kunnen de meeste cacaoboeren zelfs niet voorzien in de meest essentiële uitgaven, zoals voedsel en huisvesting. Daarom zijn eerlijke prijzen een kwestie van mensenrechten en roept Oxfam alle chocoladebedrijven op om hun verantwoordelijkheid te nemen en om het Beyond Chocolate engagement (met als doel een duurzame chocoladesector tegen 2030, opgesteld door Alexander De Croo) te respecteren.

Nog hogere prijzen … voor de boer

Oxfam roept niet alleen, maar steekt ook zelf de handen uit de mouwen. Bart Van Besien, beleidsmedewerker Oxfam: “We gingen met boeren in Ivoorkust een partnerschap aan, waarbij Oxfam de prijs voor cacao verder opdrijft en de boeren zich engageren om op een duurzame manier te telen.”
“In het resultaat kan je je tanden zetten. Met een Bite to Fight-reep weet je dat de cacaoboer een eerlijk prijs krijgt en de ondersteuning krijgt om op een duurzame manier te produceren. Tegelijk ondersteun je de strijd om de chocoladesector te veranderen en eerlijke prijzen te garanderen aan alle boeren.”

Zorgplicht
Oxfam ijvert voor een wet die over alle sectoren heen respect voor mensenrechten en milieu de norm moet maken. Een zogeheten zorgplichtwet verplicht bedrijven om mensenrechten en milieu te respecteren in hun volledige keten en moet het mogelijk maken om hen de (spreekwoordelijke) rekening te presenteren, wanneer er toch schade of schendingen zouden voorvallen. Oxfam wil daadkrachtige actie van onze Belgische en Europese beleidsmakers en eist een wetgeving die zijn tanden laat zien.

Beleef de Week van de Fair Trade in de Wereldwinkel van Kortrijk!

Meer info: owwkortrijk.nona@scarlet.be

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Nona Leenaert
E-mail
kortrijk@oww.be
Organisatie
Oxfam-Wereldwinkel Kortrijk
Adres
Groeningelaan 12
Stad
8500 Kortrijk
Telefoon
056 22 32 44
Contactgegevens