icon-balloon PERSBERICHT: Nieuwe criminaliteitscijfers Kortrijk: (Noord-)Fransen, Marokkanen, Eritreeërs en Algerijnen vaakst verdacht

Persbericht
Persberichttekst

Persbericht 2018-2024 nr. 54 - maandag 3 augustus 2020

“Minder vreemdelingen betekent wel degelijk minder criminaliteit”, zegt politieraadslid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang).

NIEUWE CRIMINALITEITSCIJFERS KORTRIJK: (NOORD-)FRANSEN, MAROKKANEN, ERITREEËRS EN ALGERIJNEN VAAKST VERDACHT

BIJLAGE: schriftelijke vraag Wouter Vermeersch aan Pieter De Crem

Het heeft meer dan een jaar aan procedures gekost: mondelinge vragen, schriftelijke vragen, verzoek tot heroverweging, een advies commissie Openbaarheid van Bestuur en een beroep bij de Gouverneur. Vlaams Belang Kortrijk werd van het kastje naar de muur gestuurd. Kamerlid Wouter Vermeersch moest uiteindelijk tot bij minister De Crem gaan om de gegevens te krijgen waarop Vlaams Belang Kortrijk recht heeft: criminaliteitscijfers op basis van nationaliteit. De partij eist nu ook criminaliteitscijfers naar etnische afkomst.

(NOORD-)FRANKRIJK, ERITREA, MAROKKO EN ALGERIJE
Op vraag van Wouter Vermeersch bezorgde minister Pieter De Crem de top vijf van nationaliteiten van de verdachten van misdrijven in Kortrijk voor 2018 en 2019. Van de buitenlandse nationaliteiten leveren (Noord-)Frankrijk, Eritrea, Marokko en Algerije de meeste verdachten. Het gaat voornamelijk om misdrijven inzake drug, diefstal en afpersing en vreemdelingenwetgeving. Opvallend is dat het aantal verdachten van elke nationaliteit stijgt van 2018 naar 2019. Het aantal Marokkaanse verdachten zelfs met 39 procent. Ook het aantal feiten door vreemdelingen zit in stijgende lijn. Bij de Marokkanen en Algerijnen kan een stijging van meer dan 30 procent worden vastgesteld in één jaar tijd.

ONDERSCHATTING DUBBELE NATIONALITEIT
“Uit de cijfers blijkt dat die vreemde nationaliteiten oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit. Het gaat hier echter niet over allochtonen met de Belgische nationaliteit of met een dubbele nationaliteit. Marokkanen bijvoorbeeld die over de dubbele nationaliteit beschikken, worden in deze statistieken als ‘Belg’ beschouwd”, verduidelijkt Wouter Vermeersch. De gerapporteerde cijfers vormen echter een onderschatting van de realiteit op het terrein.

“CRIMINALITEITSGRAAD VREEMDELINGEN HOGER”
“Uit de cijfers leiden we af dat de criminaliteitsgraad bij vreemdelingen pakken hoger ligt dan bij de autochtone Kortrijkzanen”, stelt Vermeersch. “Wij betreuren dat er geen cijfers bijgehouden worden omtrent de etnische afkomst van de daders. De relevantie van cijfergegevens op basis van nationaliteit wordt immers steeds kleiner door het feit dat heel wat vreemdelingen de Belgische nationaliteit verwerven. De Kortrijkse bevolking bestaat voor 8 procent uit vreemdelingen (1), maar voor 20 procent uit allochtonen (2). Cijfers op basis van etniciteit zijn in de strijd tegen de stijgende criminaliteit een noodzakelijk beleidsinstrument. Laat ons daarbij niet vergeten dat de algemene criminaliteit in Kortrijk de afgelopen twee jaar met maar liefst 26 procent is gestegen en onze lokale politie nog steeds structureel ondermand is (3)”, besluit hij.

(1) https://integratiebeleid.vlaanderen.be/sites/default/files/atoms/files/…

(2) http://www.drk.be/persberichten/persbericht-voor-het-eerst-20-inwoners-…

(3) Van 6.302 feiten in 2017 naar 7.966 feiten in 2019 (een stijging van 26,4%); http://www.drk.be/persberichten/persbericht-19-agenten-te-kort-in-zone-…

Persbericht Type
Datum
Regio
Persbericht
Contactgegevens
Naam
Vermeersch Wouter
E-mail
woutervermeerschvb@gmail.com
Organisatie
Vlaams Belang Kortrijk
Stad
Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon
0485/66.07.80
Contactgegevens