Persbericht 2018 - 2024 nr. 38 – vrijdag 13 maart 2020
Aantal publicaties: HLN: 13/37 - NB: 11/37 - KW: 11/37 - WTV: 3/37
MINISTER LYDIA PEETERS GAAT NIET IN OP VRAAG VAN PARTIJGENOOT EN BURGEMEESTER VAN KORTRIJK VINCENT VAN QUICKENBORNE OM MAXIMUMSNELHEID OP E17 OP KORTE TERMIJN TE VERLAGEN NAAR 90 PER UUR
Carmen Ryheul tevreden: “Te veel verscheidenheid in de snelheid op snelwegen komt de verkeersveiligheid niet ten goede. In de strijd tegen geluidsoverlast en fijn stof worden beter andere maatregelen genomen, zoals geluidsschermen.”
In de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement bevestigde minister Peeters in antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Carmen Ryheul (Vlaams Belang) dat de maximumsnelheid op de E17 aan Kortrijk op korte termijn niet verlaagd zal worden naar 90 per uur (70 per uur voor vrachtwagens). Het Vlaams Belang is tevreden dat minister Peeters bevestigt dat er een uniforme snelheid op de hoofdwegen best gegarandeerd blijft.
Bijna een jaar geleden werd de maximumsnelheid op de ring rond Kortrijk (R8) verlaagd naar 90 kilometer per uur, tegen de zin van Vlaams Belang Kortrijk. Het Kortrijkse stadsbestuur wil nu dat eenzelfde maatregel ook wordt ingevoerd op de E17 tussen de op- en afritten Kortrijk-Oost en -Zuid. Volgens het Kortrijkse bestuursakkoord zou die verlaging zelfs tot de Franse grens moeten gelden. Het stadsbestuur zou hierover een nota bezorgen aan de minister van Mobiliteit Lydia Peeters en de minister van Omgeving Zuhal Demir. Uit het antwoord van minister Peeters op de vraag van Carmen Ryheul blijkt nu echter dat de minister nog geen nota van het Kortrijks Stadsbestuur heeft ontvangen.
Lydia Peeters blijkt luidens haar antwoord overigens op het standpunt van het Vlaams Belang te zitten dat snelheidsregimes best zo eenduidig en uniform mogelijk moeten zijn om de leesbaarheid van de wegsituatie te verzekeren. “Die zorgt er voor dat de bestuurders automatisch weten hoe ze zich op een bepaalde weg moeten gedragen en welke snelheid ze kunnen verwachten”, zei de minister.
De minister gaat dus niet in op de vraag van de Kortrijkse burgemeester en partijgenoot Vincent Van Quickenborne (Open VLD) om op korte termijn de snelheid structureel te verlagen. Het Vlaams Belang is bijzonder tevreden met dat antwoord van de minister. Carmen Ryheul: “Variabele borden die bij onveilige rijomstandigheden – ongeval of slechte zichtbaarheid – de snelheid beperken, zijn wel een meerwaarde. Maar wanneer elke stad of gemeente vrij kan gaan beslissen welke de snelheid is op de aangrenzende autostrade, zal dit eerder leiden tot bestuurlijke chaos en verkeersonveiligheid. Dit wil uiteraard niet zeggen dat het Vlaams Belang de problematiek van geluidsoverlast en fijn stof niet ernstig neemt. Maar daar wordt best op andere manieren aan geremedieerd. Via het plaatsen van geluidsschermen bijvoorbeeld.”
Ook Martine Fournier (CD&V) van Menen toonde zich overigens tegenstander van een lokale snelheidsverlaging op de snelweg. Fournier was trouwens niet te spreken over het feit dat de Kortrijkse burgemeester en schepenen uitspraken doen over het grondgebied van Menen. Fournier zit ook niet op eenzelfde lijn met haar partijgenoten van CD&V 4.0 in Kortrijk, die wel voor de lokale snelheidsverlaging op de R8 stemden.
Het Agentschap Wegen en Verkeer voerde ondertussen wel al geluidsmetingen uit op de E17, specifiek met het oog op het al dan niet plaatsen van geluidschermen, zo blijkt ook uit het antwoord. Uit de resultaten van dit onderzoek kon – volgens Peeters – echter niet besloten worden dat het plaatsen van geluidsschermen aangewezen of prioritair was.
Contact: Carmen Ryheul, volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid Vlaams Belang, 0491/91.62.74