Geef personen met een handicap en de overheid een duwtje in de rug
Sluit aan in de virtuele wachtrij #ikwachtmee
5 jaar. Dat is de gemiddelde wachttijd voor de bijna 20.000 mensen met een beperking die wachten op een budget van de overheid. Een schrijnend probleem dat dringend meer aandacht én een oplossing verdient, vindt het consortium #ikwachtmee. Met een socialemediacampagne roepen ze iedereen op om mee aan te sluiten in de virtuele wachtrij.
Maar liefst 3.914 kinderen en 14.607 volwassenen met een handicap staan momenteel op de wachtlijst voor een budget waar ze recht op hebben. ‘We kunnen dat als samenleving toch niet langer toelaten? We willen de mensen die wachten én het beleid daarom een duwtje in de rug geven’, zegt Kim Vercruysse, woordvoerder van het consortium dat de organisaties Onafhankelijk Leven, KVG, VFG, Absoluut, SOM en Vlaams Welzijnsverbond verenigt.
Ludiek maar menens
De campagne #ikwachtmee loopt vanaf vandaag op de sociale media. Meedoen kan door een foto van jezelf te maken met de rug naar de camera. Door die foto op je eigen Instagrampagina te posten met de tag @ikwachtmee sluit je automatisch aan in de virtuele wachtrij op www.ikwachtmee.be. ‘We hebben voor een ludieke actie gekozen, maar het doel ervan is ons wel menens: we willen de volgende Vlaamse regering oproepen om de problematiek van de wachtlijsten hoog op de politieke agenda te zetten, zodat we eindelijk tot een oplossing kunnen komen’, aldus Kim Vercruysse.
Al tien jaar aan het wachten
Gert Dupont en zijn zoontje Janosch zijn de gezichten van de actie. Janosch werd 14 jaar geleden na een zwangerschap van amper 24 weken geboren. ‘Extreem prematuur heet dat dan. Gewicht: 745 gram. Dekentje: een washand’, vertelt Gert Dupont. ‘Een zuurstoftekort zorgde voor hersenschade en een fysieke en verstandelijke handicap. Zonder extra hulp naar de kleuterklas gaan, bleek voor Janosch niet haalbaar te zijn. Daarom vroegen we een persoonlijk assistentiebudget (PAB) aan. Daar wachten we nu, 10 jaar later, nog áltijd op.’
Janosch kreeg net als de bijna 20.000 andere wachtenden een duidelijk signaal van de overheid: het geld is op. Gert Dupont: ‘Ook wij willen een duidelijk signaal geven: we hebben geen idee hoelang we dit nog volhouden. Het gebrek aan hulp weegt op ons gezin. We rijden elke dag 100 kilometer naar het dagcentrum. Onze 16-jarige dochter Nina heeft ook aandacht nodig, maar een simpele uitstap is eerder een uitputting. We proberen positief te blijven – wordt de tiende verjaardag van zijn plaats op de wachtlijst een reden om te feesten? – maar onze hoop slinkt toch elk jaar een beetje meer.’
Voor meer info, foto’s en getuigenissen kan je terecht bij Kim Vercruysse via kim@ikwachtmee.be of 0472 41 18 34
#ikwachtmee is een gezamenlijke campagne van Onafhankelijk Leven, KVG, VFG, Absoluut, SOM en Vlaams Welzijnsverbond. Alle info: www.ikwachtmee.be en Instagram: @ikwachtmee.